Nihal Ulutan, 1999’da Ankara’da doğdu. Müziğe piyanoyla adım attı. 5 yaşındayken Ankara Devlet Opera ve Balesi Leyla Gencer Çocuk Korosu’na katıldı. 2009’da Bilkent Üniversitesi tarafından açılan özel yetenek sınavını kazanarak piyano ana sanat dalına burslu olarak kabul edildi. Burada çalışmalarına Gamze Kirtil ile başladı. Küçük yaşlarda, TSE’de, Japonya Büyükelçiliği’nde, Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ve çeşitli özel organizasyonlarda solo konserler vererek, Kanal B ve Ses TV gibi ulusal ve yerel televizyonlarda canlı yayınlara çıkarak deneyim kazandı.

2010 yılında Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı’nın sınavlarını kazanarak Sanem Berkalp’in öğrencisi oldu. Eğitimine yüksek şeref öğrencisi derecesiyle devam etmekteyken 2018 yılında yüzden fazla piyanistin katıldığı Almanya Robert Schumann Hochschule Düsseldorf’u ilk üç öğrenci arasına girip dereceyle kazanarak Fazıl Say’dan sonra okula kabul edilen ilk Türk piyanist oldu.

2011-2019 yılları arasında düzenli olarak piyanist İdil Biret ile Ayvalık Uluslararası Müzik Akademisi’nde ustalık sınıfı çalışmalarına katılarak konserler verdi. Ayşegül Sarıca, Gülsin Onay, Misha Dacic, Marek Drewnowski, Roland Batik, Claudius Tanski, Stefan Mehlig, Pamela Mia Paul gibi isimlerle çalışma fırsatı buldu. Salzburg Mozarteum Akademi’de Joseph Paratore ile konserler verdi. Eğitimi boyunca, Christian von Gehren ile orkestra şefliği, Hans Peter Reutter ile kompozisyon, Katharina Woesner ile şan, Hans Eijscakers ile oda müziği, Joshua Bredemeier ile caz piyano alanında çalışmalar yaptı.

Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı tarafından 2015 yılında düzenlenen Ulusal Piyano Yarışması’nda üçüncülük ödülüne layık görüldü. Aynı yıl Muzaffer Arkan Kızlar Korosu ile İtalya’da düzenlenen müzik festivalinde Türkiye’yi temsil etti. 2016 yılında, 5. Uluslararası Bakü Müzik Akademisi Yarışması’nda birincilik ödülü aldı ve jüriler tarafından olumlu eleştiriler alarak yarışma sonunda Azerbaycan Devlet Televizyonu’nda yayımlanan gala konserinde tek piyanist olarak sahneye çıktı. 2017 yılında İsveç'te düzenlenen 5. Uluslararası Piyano Yarışması’nda üçüncülük ödülüne layık görüldü.

Almanya Neuss Belediye Başkanı’nın özel davetlisi olarak 2018-2020 yılları arasında Köln, Essen ve Düselldorf gibi şehirlerde resitaller ve solo konserler verdi. Andante müzik dergisinde; Sabah, Başkent, Rheinische Post gibi farklı gazetelerde röportajları yayımlandı, TRT 3 , Bilkent Radyo ve Başkent TV’de yayınlara katılarak çeşitli müzik yazarlarından olumlu eleştiriler aldı.

2020 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleştirilen Beethoven 250. Yıldönümü Anma Festivali’ne katıldı. 2021 yılında Mozart Piyano Günleri’ne ikinci kez davet edildi. Robert Schumann’ın yeni keşfedilmiş bir eserinin ilk ve tek kaydını yaptı. Düsseldorf Robert Schumann Akademisi Stüdyosu’nda Ahmet Adnan Saygun’un piyano eserlerini kaydetti. 2022 yılında İzmir’de Smyrna Gençlik Orkestrası ile ve Ankara’da Agora Senfoni Orkestrası ile solist olarak konserler verdi. 2023 yılında, kurucusu ve piyanisti olarak bulunduğu Azalea Trio ile Clara Schumann Oda Müziği yarışmasında ikincilik ödülü aldı.

Ulutan, çalışmalarına Robert Schumann Müzik Okulu’nda, Paolo Giacometti ile devam ediyor.

Yukarı