52. İstanbul Müzik Festivali açılış töreni ve konseriyle başladı

İKSV tarafından, Borusan Holding sponsorluğunda, TC Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla düzenlenen 52. İstanbul Müzik Festivali’nin açılış töreni 21 Mayıs Salı akşamı Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Fotoğraf: Fatih Yılmaz

Festivale katkıda bulunan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketlerinin sunulduğu gecede, festivalin bu yılki Onur Ödülü, kurduğu orkestralar ve gençlere yarattığı imkânlarla 40 yıldır klasik müzik dünyasında önemli bir rol oynayan şef Cem Mansur’a; 2023 Aydın Gün Teşvik Ödülü ise 23 yaşındaki keman sanatçısı Ilgın Top’a sunuldu.

Törenin ardından festivalin açılışını şef Cem Mansur yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası yaptı. Topluluk konserde ülkemizin en genç yeteneklerinden, 15 yaşındaki piyanist İlyun Bürkev’e eşlik etti.

Fotoğraf: Salih Üstündağ

52. İstanbul Müzik Festivali, 12 Haziran’a kadar, 17 farklı mekânda, 25 konserde, Maria João Pires, Khatia Buniatishvili, Francesco Piemontesi, Jean-Guihen Queyras, István Várdai, Gülsin Onay, Edgar Moreau, Kristóf Baráti, Roby Lakatos gibi yıldız solistlerin yanı sıra Budapeşte Festival Orkestrası, Festival Strings Lucerne, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, Tekfen Filarmoni Orkestrası, Mantova Oda Orkestrası, Franz Liszt Oda Orkestrası, Macar Ulusal Korosu, Borusan Quartet gibi birçok prestijli topluluğun aralarında olduğu 60’ın üzerinde ismi ağırlayacak. Program kapsamında, İstanbul Müzik Festivali’nin siparişi olan üç eser de dâhil olmak üzere, toplam dört eserin dünya prömiyeri, üç eserin de Türkiye prömiyeri gerçekleştirilecek. 

Festival mesajları

Sunuculuğunu Yetkin Dikinciler’in üstlendiği tören İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’nın açış konuşmasıyla başladı. Bülent Eczacıbaşı konuşmasında “Dünyanın dört bir yanından seçkin orkestraları ve önemli solistleri dinleyeceğimiz bu festivalde, izleyicilerimize dört dünya, üç Türkiye prömiyeri sunacağız. 52. İstanbul Müzik Festivali, Macaristan ve Hollanda ile Türkiye arasındaki resmi ilişkilerin 100. yılının kutlanacağı, kültürlerarası diyaloğun önemini vurgulayan etkinliklere de sahne olacak. Festivali konservatuvarların müzik bölümlerinde okuyan öğrenciler ücretsiz takip ederken, Eczacıbaşı Genç Bilet uygulamamız bir kez daha konserleri öğrenciler için daha erişilebilir kılacak. İstanbul’un tarihi mekânlarında ve nitelikli salonlarında izleyicilerle buluşacak konserlerin yanı sıra hafta sonları Fenerbahçe ve Yıldız parklarında düzenleyeceğimiz ücretsiz etkinliklerimize de tüm İstanbulluları bekliyoruz,” diyerek elli iki yıldır kesintisiz olarak sürdürülen İstanbul Müzik Festivali’nin gerçekleştirilmesindeki katkıları için Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı başta olmak üzere tüm kamu kurumlarına, 80. yılını kutlayan festival sponsoru Borusan Holding’e ve kaynaklarını sanatı desteklemek için kullanan tüm özel kuruluşlara, İKSV Lale Kart üyelerine, izleyicilere ve sanatçılara teşekkür etti.

Festival sponsoru Borusan Holding adına teşekkür plaketini alan Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş konuşmasında, “Borusan olarak ilk notadan beri destekçisi olduğumuz ve Bir İstanbul Klasiği haline gelen İstanbul Müzik Festivali’nin 52. yılında da yanında olmaktan gurur duyuyoruz. Bu önemli festival ile her sene birbirinden değerli sanatçılar ağırlanıyor, unutulmaz konserlere imza atılıyor. Bu senenin, Borusan olarak bizim için ayrı bir önemi var, Grubumuzun 80. yılını kutluyoruz. Kurulduğumuz günden bu yana sanatın iyileştirici ve ilerletici gücüne olan inancımızla, sanatı yaygınlaştırmak için çalışıyoruz. Bu tutkumuzun bir sonucu olarak festivalde izleyeceğimiz Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Borusan Quartet bizim için ayrı bir gurur kaynağı. 52. İstanbul Müzik Festivali için büyük bir heyecan duyuyor ve herkese keyifli bir festival dönemi diliyorum,” dedi.

Festivale destek olan kurum ve kuruluşlara teşekkür plaketleri takdim edildi

Törende İstanbul Müzik Festivali’ne desteklerinden dolayı T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Atatürk Kültür Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı’ya teşekkür plaketi takdim edildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına teşekkür plaketi ise İBB Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan’a sunuldu. Ayrıca festivale mekân desteği veren Kadıköy Belediyesi adına Kadikoy Belediyesi Meclis Üyesi Ümit Sinan Yenilmez’e teşekkür plaketi verildi.

52. İstanbul Müzik Festivali’ne değerli işbirliğiyle destek veren İş Sanat; festivalin gerçekleştirilmesinde büyük katkısı bulunan Borusan Sanat, yüksek katkıda bulunan gösteri sponsorları Aromsa, Tekfen Vakfı, Türkiye İş Bankası, Mercedes-Benz ve Borusan Holding ile beraber İKSV Kurucu Sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu’na da teşekkür plaketleri takdim edildi. 

Festivalin Onur Ödülü Cem Mansur’a sunuldu

Fotoğraf: Salih Üstündağ

52. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü, ülkemizin yanı sıra Avrupa ve İngiltere’de sürdürdüğü yoğun kariyeri, kurduğu orkestralar ve gençlere yarattığı imkânlarla 40 yıldır klasik müzik dünyasında önemli bir rol oynayan şef Cem Mansur’a sunuldu. Mansur’a ödülünü İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı verdi. 

Aydın Gün Teşvik Ödülü keman sanatçısı Ilgın Top’a verildi

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından her yıl, klasik müzik alanında gelecek vadeden 30 yaşın altındaki bir genç müzisyene destek sağlayan Aydın Gün Teşvik Ödülü’nün 2023 yılı sahibi, 23 yaşındaki keman sanatçısı Ilgın Top oldu. Genç müzisyene ödülü açılış töreninde İKSV Genel Müdür Yardımcısı Yeşim Gürer Oymak tarafından verildi. 

Festival açılışında İDSO, genç piyanist İlyun Bürkev’e eşlik etti

Törenin ardından 52. İstanbul Müzik Festivali, şef Cem Mansur yönetimindeki İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ile ülkemizin en genç yeteneklerinden, 15 yaşındaki piyanist İlyun Bürkev’in buluştuğu açılış konseriyle başladı. Konserde, Grieg’in Piyano Konçertosu’nun yanı sıra Verdi’nin Otello operasının 3. Perdesi için bestelediği Danslar’ı ile Çaykovski’nin Romeo ve Juliet Fantezi Uvertürü seslendirildi. Konserin gösteri sponsorluğunu Aromsa üstlendi. 

Festival açılış haftasında Kristóf Baráti ve Mantova Oda Orkestrası’nı ağırlıyor

Festivalin açılış haftasında, kusursuz tekniğiyle günümüzün en şaşırtıcı keman virtüözlerinden Kristóf Baráti, İtalya’nın zengin klasik müzik geleneğini tutkuyla sürdüren Mantova Oda Orkestrası ile 22 Mayıs’ta Cemal Reşit Rey Konser Salonu sahnesinde Bell & Organik Holding gösteri eş sponsorluğunda buluşacak. Festivalin çiçeği burnunda serisi Disko Klasik 24 Mayıs’ta Babylon’da; festivalin en sevilen projelerinden ücretsiz Hafta Sonu Klasikleri ise 25 Mayıs’ta Fenerbahçe Parkı’nda Mercedes-Benz gösteri sponsorluğunda düzenlenecek. 

52. İSTANBUL MÜZİK FESTİVALİ AÇILIŞ TÖRENİ PLAKET LİSTESİ 

İKSV Kurucu Sponsoru

Eczacıbaşı Topluluğu adına Eczacıbaşı Topluluğu Sürdürülebilirlik, Kamu ve Kurumsal İlişkiler Koordinatörü Devrim Çubukçu 

52. İstanbul Müzik Festivali Sponsoru

Borusan Holding adına Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş 

52. İstanbul Müzik Festivali Yüksek Katkıda Bulunan Kurum

Borusan Sanat adına Borusan Sanat Müdürü Aydın Dorsay 52. İstanbul Müzik Festivali Yüksek Katkıda Bulunan Gösteri Sponsorları

Türkiye İş Bankası adına Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen
Borusan Holding adına Borusan Holding İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş
Mercedes-Benz adına Mercedes-Benz İcra Kurulu ve Otomobil Grubu Başkanı Sayın Şükrü Bekdikhan
Tekfen Vakfı adına Tekfen Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Vahide Gigin
Aromsa adına Aromsa Genel Müdürü Murat Yasa

52. İstanbul Müzik Festivali Değerli İşbirliği

İş Sanat adına Türkiye İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Suat Sözen
Macar Kültür Merkezi adına Macar-Türk Kültür Yılı Budapeşte Koordinatörü Rita Juhász ve İstanbul Macar Kültür Merkezi Direktörü Aron Sipos

52. İstanbul Müzik Festivali’ne Katkıda Bulunan Kurumlar

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Atatürk Kültür Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Remzi Buharalı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi adına İBB Kültür Daire Başkanı Tolga Volkan Aslan
Kadıköy Belediyesi adına Kadıköy Belediyesi Meclis Üyesi Ümit Sinan Yenilmez

Yukarı